Dopen in onze parochie

Dopen betekent onderdompelen. Wie wordt gedoopt, wordt symbolisch met Christus ondergedompeld in zijn dood om met Hem te verrijzen. Het doopsel is het eerste sacrament dat een mens ontvangt. Het maakt ons tot kind van God en neemt ons op in de gemeenschap van de Kerk. Iedere keer wanneer wij bij het binnenkomen van het kerkgebouw onze vingers in het wijwatervat dopen en een kruisteken maken, denken we terug aan onze eigen doopsel.

Dopen gebeurt met de symbolen van water, zalving en olie; hiermee wordt de dopeling door de priester welkom geheten in die gemeenschap.

Wanneer u uw kindje wilt laten dopen in een van de kerken van onze parochie dan kunt u contact opnemen met de secretaresse van de doopadministratie 073-5212215 op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.30 en 11.30 uur of dopen@mariajohannes.nl

De secretaresse plant samen met u de voorbereiding en de doop in en zorgt dat u de nodige papieren en uitnodigingen ontvangt. U weet dan precies wanneer en waar u wordt verwacht. Uw kindje wordt gedoopt in een gezamenlijke doopviering met maximaal drie dopelingen per viering. De kosten voor de doop bedragen €60,00. Wij vragen u om hiervoor een eenmalige machtiging in te vullen.

Wij nodigen de doopouders uit om samen met hun kindje naar de zondagsviering te komen. Dit kunt u zien als een eerste kennismaking van de geloofsgemeenschap met de dopeling. Deze wordt door de doop immers hierin opgenomen. Voor aanvang van deze viering wordt u verwelkomd door iemand van de doopwerkgroep en de priester begroet u in zijn openingswoord. Tijdens de viering wordt de dopeling gezegend.

In dezelfde maand worden de doopouders verwacht op de doopvoorbereidingsavond. Daar wordt o.a. gezamenlijk het boekje gemaakt voor de doopviering. Op deze avond krijgt u ook een kinderbijbel mee voor uw kindje. Ouders die op deze avond niet aanwezig kunnen zijn, moeten een nieuwe afspraak maken bij het secretariaat. Hun kindje kan dan niet gedoopt worden op de afgesproken datum.

U wordt van harte uitgenodigd om op de 2e donderdag van de maand naar een verdiepingsavond te komen in de parochiezaal van de Sint Lucaskerk. Hier wordt een aflevering van de boeiende tv-serie 'Catholicism' vertoond waar we met de aanwezigen graag over napraten.

Vragen over dit onderwerp, Reageer dan hier
Doopregistratieformulier
teaser gerelateerd document
Dit formulier is nodig wanneer u uw kindje wilt laten dopen. Vul het zo volledig mogelijk in en stuur het naar dopen@mariajohannes.nl Zodra wij het formulier hebben ontvangen, wordt er contact met u opgenomen over de doopmogelijkheden en de doopvoorbereiding. In overleg met u wordt een doopdatum vastgelegd.
Machtigingsformulier doop
teaser gerelateerd document
Het machtigingsformulier voor de doop.
Doopviering als Word-bestand
teaser gerelateerd document
Doopviering als PDF-bestand
teaser gerelateerd document
Registratieformulier parochianen H. Maria
teaser gerelateerd document

Wilt u zich als parochiaan bij onze parochie H. Maria inschrijven? Maak dan gebruik van dit formulier en stuur het naar bestuur-secretariaatmaria@mariajohannes.nl?

Dooprooster 2019 details
teaser gerelateerd document
Dooprooster 2019 details