Feest van de Kerkwijding Sint-Jan
Zondag 23 augustus vieren wij op plechtige wijze het feest van de Kerkwijding (de eigenlijke dag is 25 augustus). Het is een jaarlijks hoogtepunt in het liturgisch jaar van de Sint-Jan.

Als parochiegemeenschap mogen wij in dankbaarheid de verjaardag van de Kerkwijding vieren. De Sint-Jan is niet alleen bisschopskerk en bedevaartskerk, ze is vooral ook een levende parochiekerk.

Op het feest van Kerkwijding staan we niet zozeer stil bij de historische inwijdingsdag van de kathedraal. We staan eerst en vooral stil bij het geestelijke thuis dat de Sint-Jan ons biedt voor de geloofsgemeenschap van parochie en bisdom. Hier vieren wij het leven voor Gods aangezicht in momenten van vreugde en verdriet. Hier vieren wij het geloof van alle dag.

Afgelopen december zijn twee nieuwe motetten ten doop gehouden voor de liturgie van de Kerkwijding: ‘Overstroom ons met uw vrede’ en ‘Deus in loco’. Beiden werden vorig jaar gecomponeerd bij de herdenking van 75 jaar basiliek. Beide motetten zijn reeds bij een enkele bijzondere gelegen-heden gezongen, maar klinken op 23 augustus voor het eerst op het feest van de Kerkwijding.

Van harte uitgenodigd om deze zondag om 10.00 of 12.00 uur de verjaardag van de Sint-Jan mee te vieren!

U kunt de vieringen ook online volgen. In dat geval kunt u de liturgie hiernaast downloaden.
Overzicht nieuwsberichten
Birgittabijeenkomst 22 september over Vrede
18-09-2020
Voor de eerste Birgittabijeenkomst van dit seizoen komt dr. Llewellyn Bogaers op 22 september spreken over 'Wat is Vrede?' in het kader van de Vredesweek.  
Herdenkingsmis gestorven religieuzen
12-09-2020
Zaterdag 19 september vindt er in de Sint-Jan kathedraal een bijzondere Eucharistieviering plaats vanuit de Konferentie Nederlandse Religieuzen, waarin alle religieuzen worden herdacht die in de voorbije maanden zijn overleden.
Communievoorbereidingen en -vieringen
10-09-2020
In de maand september vinden in de kerken van de H. Mariaparochie enkele (uitgestelde) communievieringen plaats én starten ook alweer de voorbereidingen voor de Eerste  Heilige Communie in 2021.
Communievieringen 2020
28-08-2020
Na enkele maanden uitstel vanwege de coronamaatregelen, vinden op zondag 6 september zowel in de Sint-Jan als de Lucaskerk vieringen plaats waarin een aantal kinderen hun Eerste Heilige Communie ontvangt.
MIVA-collecte 30 augustus
28-08-2020
Dit jaar richt MIVA zich voor de jaarlijkse collecte op zorg in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh.
Feest van de Kerkwijding Sint-Jan
18-08-2020
Zondag 23 augustus vieren wij op plechtige wijze het feest van de Kerkwijding (de eigenlijke dag is 25 augustus). Het is een jaarlijks hoogtepunt in het liturgisch jaar van de Sint-Jan.
Openluchtmissen op terras in Sint-Janstuin
13-08-2020
Op zaterdag 15 augustus viert de Kerk het feest van Maria Tenhemelopneming. We vieren het tijdens de Eucharistievieringen van 8.30 en 12.30 uur in de Sint-Jan. En de dag erna, zondag 16 augustus, met twee openluchtvieringen in de Sint-Janstuin naast de kathedraal.
Aanpassing deelnamebeleid vieringen
05-08-2020
Voor de Sint-Jan geldt vanaf begin augustus dat u de vieringen kunt bijwonen zonder dat u zich vooraf hoeft aan te melden of uw naam op een presentielijst moet noteren.
Extra Actie Kerkbalans in onze parochies
10-07-2020
In de afgelopen maanden kon lange tijd op de zondag niet zoals gewoonlijk gevierd en dus ook niet op de vertrouwde manier gecollecteerd worden. Daarom wordt nu een extra Actie Kerkbalans gehouden. Daarmee vragen de kerken hun parochianen en leden om in deze tijd van corona een (extra) gift over te maken. Zodat we als Kerk kunnen blijven doen wat juist nu zo hard nodig is: omzien naar elkaar!
Vieren in de Sint-Jan vanaf 1 juli
28-06-2020
In verband met de versoepelde coronamaatregelen vanaf 1 juli verandert er ook in de Sint-Jan weer het een en ander. Het kerkbestuur licht u in dit artikel daar uitgebreid over in.
Liturgie Feest Kerkwijding Sint-Jan 23 aug
teaser gerelateerd document
Liturgie Feest Kerkwijding Sint-Jan 23 augustus