Herdenkingsviering 26 oktober in de Sint-Jan
De maand oktober 2019 is een bijzondere maand voor de stad ’s-Hertogenbosch. Samen gaan wij in dankbaarheid gedenken en vieren dat onze stad 75 jaar geleden werd bevrijd. De Welsh Divison maakte in oktober 1944 een einde aan de zware oorlogsjaren. In grote dankbaarheid voor de bevrijders van toen mogen we dat gaan herdenken en vieren.


In de komende weken zullen diverse activiteiten passeren binnen onze gemeente. Op zaterdag 26 oktober zal in de Sint-Jan om 11 uur een bijzondere herdenkingsviering plaatsvinden *). Een viering van het dankbaar gedenken van onze herwonnen vrijheid en van hen die in die strijd hun leven hebben gegeven, maar ook een viering van vooruitzien in vertrouwen. We geven de hoop op een wereld van vrede en gerechtigheid niet op. De voorbereidingen voor deze herdenkingsviering zijn in volle gang. We mogen 26 oktober ruim 200 gasten uit Wales ontvangen, waaronder enkele veteranen!


Tijdens deze viering wordt een plaquette onthuld die herinnert aan de bevrijding van onze stad en die de band met Wales benadrukt. Deze plaquette krijgt een plaats in de gedachtenis-kapel waar meerdere heiligen en zaligen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht en waar ook de herinnering aan de Bossche Kapelaan Koopmans wordt bewaard. Deze plaquette drukt onze dankbaarheid uit naar de bevrijders van toen en wil die dankbaarheid ook doorgeven aan toekomstige generaties. Leven in vrijheid en in een wereld zonder oorlog is verre van zelfsprekend. Centraal op de plaquette staan de woorden: geloof, hoop en liefde. Drie christelijke bouwstenen voor een wereld en samenleving naar Gods bedoeling.*) In verband met de oecumenische viering op zaterdag 26 oktober om 11 uur in de Sint-Jan, komen die dag de biechtgelegenheid en de H. Mis van 12.30 uur te vervallen.
Overzicht nieuwsberichten
Herenkoor van de St. Lambertuskerk zoekt nieuwe leden
12-10-2019

Het herenkoor van de St. Lambertuskerk, Markt, te Rosmalen zoekt tenoren, bassen en baritons. Elke maandagavond repeteert het koor van 19.30 uur tot 21.30 uur in de kerk aan de Markt. Vrijblijvend kan men een repetitie bijwonen, maar laat het wel even weten als u wilt komen. Koorervaring is prettig, maar niet noodzakelijk.

Herdenkingsviering 26 oktober in de Sint-Jan
10-09-2019
In het kader van 75-jaar bevrijding van 's-Hertogenbosch zal op zaterdag 26 oktober in de Sint-Jan om 11 uur een bijzondere herdenkingsviering plaatsvinden. We gedenken dankbaar onze herwonnen vrijheid en hen die in die strijd hun leven hebben gegeven, maar het is ook een viering van vooruitzien in vertrouwen.
Meezingmis Missa in Mysterium in de Sint-Jan
18-08-2019
In de Sint-Jansbasiliek vindt op zaterdag 14 september om 20 uur een ‘gregoriaanse meezingmis’ plaats onder de titel Missa in Mysterium.

Vredesweek: Birgittabijeenkomst en Vredeswandeling
17-07-2019
De Birgittabijeenkomst van dinsdag 24-9 staat in het teken van de Vredesweek (22-29 sep), evenals de Vredeswandeling in 's-Hertogenbosch op zondag 22-9.
Wonen in klanken – biografie Maurice Pirenne
15-07-2019
De langverwachte biografie van priester-musicus Maurice Pirenne wordt door de Stichting Maurice Pirenne uitgegeven. Hij was rector cantus van de Schola Cantorum (het kathedrale koor van de Sint-Jan) van 1965 tot 1991 en organist van de Sint-Jan van 1991 tot 2007.
Communievoorbereidingen 2019-2020 gaan van start
01-07-2019
De voorbereidingen op de Eerste Heilige Communie gaan komende week alweer van start. Hier vindt u de informatie waar het plaatsvindt en bij wie en hoe u uw kind kunt aanmelden.
Sacramentsprocessie 23 juni 2019
10-06-2019
Zondag 23 juni vieren we Sacramentszondag. Op deze dag herdenken we de instelling van de Eucharistie. Na de viering van 11 uur in de Sint-Jan volgt een plechtige Sacramentsprocessie om de Sint-Jan heen.
Schola Cantorum bij Gregoriaans Festival
05-06-2019
Van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni 2019 wordt het Nederlands Gregoriaans Festival in ’s-Hertogenbosch gehouden. Uiteraard verleent ook de Schola Cantorum van de kathedraal haar medewerking.
Meimaand-Mariamaand: opening op 30 april 2019
25-04-2019
In de meimaand staat in de Sint-Jan de Zoete Moeder centraal. de Broederschap heeft voor dit jaar het thema 'Mij geschiede naar uw woord' gekozen.
Persbericht H. Catharinakerk
18-04-2019

Daar het Theater aan de Parade géén gebruik zal maken van de H. Catharinakerk aan de Kruisbroedershof in ’s-Hertogenbosch ( “de Cathrien” ) als tijdelijke huisvesting voor het Theater, heeft het bestuur van de parochie Heilige Maria, waartoe de Catharinakerk behoort, besloten een nieuw perspectief voor de kerk, het patronaatsgebouw en de voormalige pastorie te bewerkstelligen.

Vooruitlopend hierop zullen de Armeense - en de Johannes van Damascus gemeenschap gebruik gaan maken van de Catharinakerk voor hun vieringen.