Blog
Vrede op aarde?
Gepost: 17-09-2015 | Gepost door: Pastoraal team

We ‘vieren’ deze week de Vredesweek (za 19 t/m zo 27 september 2015) met op zondag 20 september de Vredeszondag.
Valt er wel vrede te vieren?

We hoeven niet ver te kijken om de beelden van oorlog, ontheemden en doden te zien. Grote stromen vluchtelingen komen naar Europa op zoek naar een betere toekomst. Je merkt dat we al snel de neiging hebben de ander als een vreemdeling te bestempelen, eerder dan als een vluchteling. En wat vreemd is, is (vaak) bedreigend.

Waren Jezus en zijn volgelingen niet zelf de ‘vreemdelingen’ die zeiden dat het niet de wereldlijke macht is aan wie ze uiteindelijk verantwoording schuldig zijn, maar aan de Hemelse Vader? Christus heeft ons juist geleerd dat ons Koninkrijk niet van deze aarde is. Zijn wij dan zelf ook niet een soort ‘vreemdeling’ in deze wereld, en op die manier één met hen die op de vlucht zijn. Voor God is ieder mens, en zeker een die in nood is, een kind dat Zijn liefde waardig is. Wij kunnen die liefde, Zijn liefde, tonen en geven. Een liefde die vooroordelen en angst overwint, die nuchter en niet naïef, sterk en barmhartig is.

Het motto voor de Vredesweek 2015 is ‘Vrede verbindt’ om de ontmoeting en verbinding te benadrukken en stimuleren die nodig zijn om tot vrede te komen. We moeten dus werken aan die Vrede, samen. Maar het begin ligt bij onszelf, bij het ontvangen van Zijn liefde en die door te geven.


 

Reageer op dit artikel
Herstel Plaats reactie
Overzicht reacties